Hvordan plante, dyrke og høste hvete i din egen hage (2023)

Hagearbeid

Annuals

AvLegeringsplugger

Oppdatert 25.07.22

Anmeldt av

Kathleen Miller

Hvordan plante, dyrke og høste hvete i din egen hage (1)

Anmeldt avKathleen Miller

Kathleen Miller er en høyt ansett mestergartner og hagebruker med over 30 års erfaring innen økologisk hagearbeid, jordbruk og landskapsdesign. Hun grunnla Gaia's Farm and Gardens, en bærekraftig permakulturgård, og skriver for Gaia Grows, en lokal avisspalte.

Lær mer om The Spruce'sRevisjonsutvalget

I denne artikkelen

 • Omsorg

 • Typer

 • Høsting

 • Vanlige skadedyr og plantesykdommer

 • ofte stilte spørsmål

Hvete er en av de viktigste matplantene som er kjent for menneskeheten. De første arkeologiske bevisene på at einkornhvete (en av mange varianter) ble dyrket av mennesker, tyder på at den har sin opprinnelse i Tyrkia under den neolitiske perioden; litt senere bevis finner hvetedyrking i Syria og Irak. Dens introduksjon som en dyrket avling endret matmåtene våre fullstendig, ettersom kornet kan bearbeides til mel som kan lagres i lange perioder og brukes til å lage brød. Dette gjorde det til en bærbar mat, noe som påvirket utviklingen av nomadiske stammesamfunn og dyrehold, begge viktige faktorer i utviklingen av landbruket over hele verden.

Hvete er teknisk sett et gress, men omtales også som et korn (vi får ordet korn fra Ceres, den romerske korngudinnen). Dens botaniske navn,Sommerhvete(også kjent som brødhvete), kommer fra en latinsk rot som betyr "å male", og refererer til den tidlige prosessen for å gjøre fruktene til denne gressplanten om til brukbart mel. Det er rundt tjue forskjellige hvetetyper dyrket fra syv forskjellige arter over hele verden for kommersiell og husholdningsbruk; disse inkluderer einkorn, emmer, durum og spelt. Hveteplanten er den samme somhvetegress, men metoden for å dyrke det til modent korn er noe annerledes.

Botanisk navnSommerhvete
Vanlig navnHvete, brødhvete
PlantetypeGress
Eldre størrelse2-4 fot høy
SoleksponeringFull sol
JordtypeGodt drenert leirjord
Jords pHNøytral
Blomstringstidmai (støvknapper vises)
BlomsterfargeLys gul
Herdighetssoner7–10 (USDA)
Innfødte områderVest-Asia

Hvordan dyrke hvete

De fleste av oss ser for oss hvete i enorme åkrer, som vinker gyllent i solen. Men å dyrke en liten mengde hvete hjemme er enkelt og tilfredsstillende. Du kan plante omtrent tjuefem planter per kvadratfot, og dette kan gi mellom ti og tolv pund hvetekorn når det høstes. Hvete dyrkes fra frø, men hvis du vil plante frøplanter, kan det lokale bondemarkedet eller barnehagen ditt hjelpe deg med å finne frøplanter. Du kan plante hvete om våren eller om høsten, som også er kjent som vinterhvete. Vinterhvete dyrkes ofte av bønder fordi det er en av få avlinger som enkelt kan dyrkes på denne tiden.

Hvordan plante, dyrke og høste hvete i din egen hage (3)

Hvordan plante, dyrke og høste hvete i din egen hage (4)

Hvordan plante, dyrke og høste hvete i din egen hage (5)

Lys

Hvete trives i full sol, og du trenger minst seks timer med direkte sollys per dag for å produsere en blomstrende hveteavling. En grunn til at vinterhveteavlinger vokser saktere er fordi de får færre timer med sollys.

Jord

En godt drenertleirholdig jorder best for hvete; dårlig drenering kan føre til problemer fra overdreven fuktighet. Hvis jorda er for rik eller tung med nitrogeninnhold (fra gjødsel eller andre endringer), kan hveteveksten bli hemmet. Av denne grunn frarådes bruk av gjødsel etter planting. Hvis jorden din har et høyt nitrogeninnhold, kan ledsagende planting hjelpe hveteavlingen din; velg planter som fôr tungt på nitrogen som spinat, rødbeter, blomkål eller squash.

Vann

Hvete trenger ikke mye vann, og de fleste bønder som dyrker store mengder hvete er avhengige av nedbør for vannbehovet. Dette kan være utfordrende i sesonger med tørke. Hjemmedyrkere kan velge å vanne under tørke etter behov; Dette gjøres best tidlig om morgenen eller ved solnedgang.Dryppvanninger en nyttig metode for å vanne hvete og holde overdreven fuktighet fra toppen av planter, og få vann til røttene der det er mest nødvendig.

Temperatur og fuktighet

Temperatur er en vurdering for dyrking av hvete, fordi hvete normalt plantes enten om våren eller høsten. Vårplantet hvete tåler høyere temperaturer, men høstplantet hvete har en lengre vekstsesong med kjøligere temperaturer. Kraftig regn eller lange perioder med høy luftfuktighet kan påvirke hvetens vekst. Hvis somrene dine har en tendens til å ha lange perioder med fuktig vær, kan du prøve å plante hvete på et høyere sted eller en mer utsatt for vind, noe som kan hjelpe plantene til å holde seg tørrere.

Gjødsel

Gjødsel er ikke nødvendig for hvete under vekstsyklusen og kan til og med hemme plantenes vekst. Menberike jordafør planting er en god idé, hvis jorda er tynn eller blottet for næringsstoffer; tilsatt fosfor er gunstig for hvete.

Typer hvete

Det er noen få ganske vanlige hvetevarianter du kan dyrke, og hver sort har egenskaper som gjør det ønskelig. De røde hvetene er noen av de mest dyrkede i USA.

 • Hard rød vinterhveteer plantet som høsthvete. Det er den mest populære formen for hvete som brukes til "hel hvete" mel, grovt brød og andre produkter.
 • Myk rød vinterhveteligner på den harde varianten, men er lettere å male og gir et mykere teksturert mel som brukes til å lage kaker, kjeks og kjeks.
 • Hard rød vårhvetedyrkes om våren. Den har et høyt gluteninnhold og er foretrukket til bakverk som krever mye håndtering som pizzadeig eller croissanter.
 • Hard hvit hvetehar en mer subtil, søtere smak enn rød hvete og brukes ofte til å lage tortillas og noen typer nudler.
 • Myk hvit hvetebrukes til et bredt utvalg av bakevarer, inkludert gjærbakst og rundstykker, og denne hveten brukes til å lage kommersielle kake- og konditormel. Avhengig av sorten kan myk hvit hvete dyrkes som vår- eller vinterhvete.
 • Durumhvetekalles også ofte "pasta hvete" og har en hard tett tekstur og et høyt proteininnhold. Durumhvete er også kilden til semulegrynmel som brukes til å lage cous-cous og andre pastaprodukter. De knasende hvetebærene til durumhveteplanter brukes til å lage bulgurhvete.

Høsting av hvete

Hveten er klar til å høstes når kjernene er sprø og harde. Du kan teste dem mellom tennene. Myke kjerner må modnes ytterligere. Du kan høste for hånd hvis du har en liten avling. Du kan bruke ljå eller sigd til større avlinger. Det er nødvendig å treske hveten for å skille kornet fra agnene. Det finnes en rekke måter å gjøre dette på for hånd, blant annet en ganske enkel og effektiv metode hvor du bruker en kassevifte og to bøtter og heller kornet frem og tilbake. Men siden dette er den viktigste delen av hvetedyrking, bør du finne en metode for tresking som fungerer best for deg.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Som mange andre matplanter er hvete mottakelig for ulike skadedyr. Et vanlig problem er bladlus. Et angrep av bladlus vil bremse hvetens vekst og påvirke utseendet til bladene. Vanligvis er det effektivt å spraye dem med vann. Du kan ogsåbruk neemoljefor mer gjenstridige angrep. Stinkbugs er et annet vanlig insektproblem med hvete. Forsiktig luking er en god måte å unngå å tiltrekke dem. Du kan også bruke matkvalitetdiatoméjordblandes inn i jordoverflaten for å bidra til å eliminere dem. Noen insekter legger egg på hvete, som armyworms. Du kan bruke Bacillus thuringiensis påført i henhold til produktveiledningen for å bli kvitt dem.

Det er forskjellige sykdommer som kan være problemer for hvete også. Mugg kan oppstå i perioder med høy luftfuktighet. Vanning forsiktig kan bidra til å forhindre dette; vanning ved bunnen av planten bidrar til å kutte ned på unødvendig fuktighet. Ergotsopp kan også dannes under fuktige forhold, og dette er potensielt giftig hvis det konsumeres. Dette kan identifiseres ved den svarte eller mørke lilla fargen på kornet når denne soppen er til stede. Hvetemosaikkvirus forårsaker gul misfarging og krølling av blader. Sykdommer som finnes i hveteavlingen din krever fjerning av berørte planter for å forhindre at sykdommen sprer seg, og kast dem effektivt vekk fra hagen (ikke legg dem i komposthaugen din).

FAQ

 • Hvor raskt vokser hvete?

  Hvete kan plantes om våren eller høsten (også kjent som vinterhvete); vårhvete tar vanligvis 120 dager fra planting til modning; vinterhvete tar 240 dager.

 • Kan du dyrke hvete med økologiske metoder?

  Absolutt! Eventuelle vanlige skadedyr og sykdommer kan håndteres ved hjelp av organiske forebygginger og behandlinger.

 • Er hvete vanskelig å dyrke?

  Hvete er underlagt ulike problemer basert på vær- og jordfaktorer, men når dyrkeren først har lært det grunnleggende, er det ganske enkelt å dyrke og høste.

Mer fraGranen

 • Hvordan vokse og ta vare på Calathea Fasciata
 • Hvordan plante og dyrke Mondo-gress i hagen din
 • Hvordan dyrke og ta vare på sennepsplanten
 • Hvordan plante, dyrke og høste asparges hjemme
 • Å dyrke grønnkål: Hvordan spire, vanne og høste
 • Hvordan vokse og ta vare på kjærlighet-løgn-blødning
 • Total tomatdyrkingsguide: Hvordan plante, dyrke og høste tomater
 • Hvordan vokse og ta vare på snøerter
 • Hvordan plante, dyrke og ta vare på Agapanthus
 • Hvordan vokse og ta vare på Begonia
 • Hvordan vokse og ta vare på Agastache
 • Hvordan dyrke og ta vare på chokecherries
 • Hvordan plante, dyrke og ta vare på Viburnum
 • Hvordan vokse og ta vare på appelsintrær
 • Hvordan dyrke og ta vare på vanlige bønner
 • Hvordan dyrke og ta vare på Verbena-planter

Når du besøker nettstedet, kan Dotdash Meredith og dets partnere lagre eller hente informasjon i nettleseren din, for det meste i form av informasjonskapsler. Informasjonskapsler samler inn informasjon om dine preferanser og enhetene dine og brukes til å få nettstedet til å fungere slik du forventer det, for å forstå hvordan du samhandler med nettstedet, og for å vise annonser som er målrettet mot dine interesser. Du kan finne ut mer om bruken vår, endre standardinnstillingene og trekke tilbake samtykket ditt når som helst med virkning for fremtiden ved å gå tilInnstillinger for informasjonskapsler, som også finnes i bunnteksten på nettstedet.

FAQs

Hvor lang tid tar det å dyrke hvete? ›

Vårhvete og høsthvete

Hvete krever en lengre vekstsesong enn bygg, og dyrkes derfor stort sett på Østlandet og litt i Trøndelag. Den er en ettårig plante, og det dyrkes både sommerettårige (vårhvete) og vinterettårige (høsthvete) typer. Høsthvete såes om høsten, og plantene utvikler røtter og blad før vinteren.

Hvordan dyrkes hvete? ›

Jorda må være godt drenert, og jorda bør ha en slik form og helling at det er liten fare for overflatevann/ isdannelse. Rughvete har egenskaper fra både rug og hvete, og ligner mest på rug. På samme måte som rug er arten nøysom og går bra på næringsfattig jord. pH bør være opp mot 6,0 der en dyrker rughvete.

Når planter man hvete? ›

Noen skal såes om høsten, andre om våren. I vårt klima med en lang og kald vinter, er det de vårsådde formene som er mest brukte. På Sørøstlandet og på noen gårder på Østlandet dyrkes det likevel en god del høstsådd hvete. Høsthvete gir større avling enn vårhvete.

Hva kan man dyrke på høsten? ›

Grønnsaker som dill, gressløk, løk (løkfrø, ikke setteløk/matløk), gulrot, pastinakk, persille, persillerot, reddik, vinterreddik, salat, og skorsonerrot. En del ettårige sommerblomster kan komme i gang ekstra tidlig med høstsådd, f. eks. atlasblomst, blåklint, ridderspore, ringblomst, kaliforniavalmue, og valmue.

Hvordan se forskjell på rug og hvete? ›

Kornet er nakent og noe lengre og smalere enn hos hvete. Oftest er fargen på kornet grågrønn. Det er bare vanlig rug (Cecale cereale) innen denne slekten som dyrkes kommersielt.

Hvilket land produserer mest hvete? ›

Produksjon
RangLandProduksjon i mill. tonn
1Kina126
2India95
3Russland60
4USA55
6 more rows

Kan man dyrke hvete i Norge? ›

Det dyrkes i dag korn i alle fylker bortsett fra Troms og Finnmark. I 2020 fikk vi mest hvete og havre fra Viken. Bygg kom først og fremst fra Viken, Inllandet og Trøndelag (Figur 4). Indre Østfold var den kommunen i Norge som produserte mest korn i 2020, 82 803 tonn.

Er hvete en plante? ›

Hvete er en ettårig plante, og det dyrkes både sommerettårige (vårhvete) og vinterettårige (høsthvete) typer. Høsthvete såes om høsten, og plantene utvikler røtter og blad før vinteren.

Er hvete sunt? ›

Både hvete, spelt, rug, havre og bygg er sunt, særlig så lenge du velger de groveste typene. For et sunnest mulig kosthold bør du variere og få i deg alle de ulike typene. Skal du bake bør du bruke den meltypen som står oppgitt i oppskriften da de ulike melsortene har litt forskjellige bakeegenskapene.

Kan man bruke sammalt hvete istedenfor hvetemel? ›

Du kan bruke sammalt spelt og sammalt hvetemel i stede for siktet hvete - deigen vil nok bli litt anderledes - og kanskje du må justere oppskriften noe ift hvor mye / lite mel du må ha oppi.

Hvor mye koster 2 kg hvetemel? ›

Hvetemel siktet 2,2 kg til 10,- fra Rema 1000 | Allematpriser.no.

Hvordan lager man hvetemel? ›

Siktet. Siktet mel lages av kjernen i kornet. Uttrykket brukes om hvete, spelt og rug som males og deretter siktes, slik at skall og kime blir skilt fra resten av melet. Melet er malt fint og selges normalt som siktet hvetemel, siktet speltmel eller siktet rugmel.

Hva er enklest å dyrke selv? ›

Sukkererter, bønner, spinat, salat, ruccola, reddik, dill, gulrot og mangold er eksempler på grønnsaker som er enkle å dyrke selv.

Hvor sent på høsten kan man plante? ›

Generelt kan man si at så lenge det ikke er frost i bakken, kan du plante. Så dersom det er en ”normal” høst, vil det være mulig å plante helt til frosten kommer litt ut i oktober.

Hva kan man gjøre i hagen om høsten? ›

10 ting du kan gjøre i hagen i høst
 1. Sette blomsterløk. Den enkleste måte å få mer farge i hagen din, er å sette blomsterløk. ...
 2. Plante nye busker, trær og stauder. ...
 3. Forberede krukker på overvintring. ...
 4. Rydde vekk hageredskaper. ...
 5. Luke i bed. ...
 6. Dele stauder. ...
 7. Samle frø ...
 8. Høste inn grønnsaker.
Sep 13, 2017

Hvor mye hvete dyrkes i Norge? ›

I 2008 ble det dyrket hvete på 930 000 dekar i Norge (30 % av kornarealet). - Det er det største hvetearealet vi har hatt, sier Unni Abrahamsen, forsker i NIBIO. I et godt år er 75 prosent av mathveten norskprodusert, men de siste årene har andelen vært lavere.

Hvor lenge kan man lagre korn? ›

7. Mel, korn og tørrgjær. Disse matvarene bør oppbevares tørt, tett og mørkt. Lukter det greit, kan du hovedsakelig bruke korn i flere år etter at det går ut på dato.

Hvorfor er spelt bedre enn hvete? ›

Speltmel er (for de fleste mennesker) sunnere - fordi det inneholder mer og flere viktige mineraler og vitaminer - samt at glutenet i spelt er bygget opp på en bedre måte for menneskenes fordøyelse. Kort sagt er spelt-gluten lettere fordøyelig enn hvetegluten. Hovedsakelig pga større andel gliadin i speltgluten.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated: 12/09/2023

Views: 5971

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.